Witamina D-3 400 j.m. 250 kaps. SWANSON

14244

Ten produkt nie występuje już w magazynie

27,00 zł

PRZELEW CZY KARTA?
PRZELEW CZY KARTA?

Więcej informacji

Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach,jest także uważana za hormon.Pierwotnym źródłem witaminy D jest skóra,gdzie jest syntetyzowana.Ocenia się,że większość z nas nie ma optymalnego poziomu witaminy D w organizmie.Wpływ na poziom witaminy D w organizmie ma nie tylko poziom nasłonecznienia i długość ekspozycji na słońcu ale także np. noszenie ubrań zasłaniających ciało.Witamina D obejmuje przede wszystkim dwie formy/metabolity: D2 (ergokalcyferol) oraz D3 (cholekalcyferol).Witamina D2 jest wytwarzana w roślinach wystawionych na działanie promieni ultrafioletowych,natomiast witamina D3 powstaje w skórze ludzi i zwierząt.Chemicznie różnią się one budową łańcucha bocznego.Ze względu na wpływ promieni słonecznych na poziom witaminy D,jej wyższe stężenie występuje w lecie,natomiast niższe zimą.Zapotrzebowanie na witaminę D wzrasta również z wiekiem ponieważ obniża się jej powstawanie w skórze i zmniejsza absorpcja z jelit.

Właściwości witaminy D:

- ma korzystny wpływ na układ nerwowy i mięśniowy

- wspomaga układ odpornościowy

- zmniejsza ryzyko zachorowania na stwardnienie rozsiane

- zmniejsza poziom trójglicerydów

- poprawia wrażliwość komórek na insulinę

- może zwiększyć poziom testosteronu u mężczyzn

SKŁADNIKI: Witamina D-3, mąka ryżowa, otoczka kapsułki: żelatyna, stabilizator: skrobia modyfikowana, substancja słodząca: sacharoza, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, L-askorbinian sodu, średniołańcuchowe trójglicerydy, DL-alfa-tokoferol.

SPOSÓB UŻYCIA: Jedna kapsułka dziennie z jedzeniem. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany jako substytut prawidłowo zróżnicowanej diety.

PRZECHOWYWANIE: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Produkt niewskazany dla kobiet w ciąży i karmiących.

26 innych produktów w tej samej kategorii: